Hoe je tijd neemt voor jezelf wanneer je denkt geen tijd te hebben
Zelfzorg. We lezen erover in magazines, op blogs, op social media … We zeggen ook dat we “aan zelfzorg doen”. Maar vullen we het allemaal op dezelfde manier in? Nemen we er voldoende tijd voor? En hoe gaan we ermee aan de slag als de agenda vol sociale en professionele verplichtingen staat?
In deze blog lees je:
- wat zelfzorg is (volgens ons althans),
- hoe je zelfzorg toepast als drukbezet persoon, en
- hoe je jezelf in de watten legt tijdens de drukke eindejaarsperiode.
Heeft zelfzorg een definitie?
Laten we eerst even stilstaan bij wat zelfzorg niet is. Zelfzorg is zeker geen synoniem voor genotzucht of ongebreidelde zelfverwennerij. Het is ook zeker niet hetzelfde als egoïsme.
Zelfzorg gaat om bewust – mindful – de tijd nemen om te zorgen voor jezelf. Iets al dan niet doen om de relatie met jezelf te verbeteren. Nadenken over wat je eigen behoeften vervult zodat je nog beter de connectie met jezelf en met anderen kan aangaan.
Als je je mentaal en fysiek goed voelt, slaag je er veel beter in voor jezelf en anderen te zorgen.
Beperkende overtuigingen rond zelfzorg
Dat zelfzorg noodzakelijk is en enorm veel voordelen heeft, is duidelijk. Waarom is het dan zo moeilijk om er een gewoonte van te maken?
Zorgen voor jezelf betekent ook dat je oncomfortabele dingen moeten aanpakken. Dingen die onbereikbaar lijken maar belangrijk zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast doen er heel wat vooroordelen over zelfzorg de ronde, zoals dat zelfzorg egoïstisch is. Velen weten ook niet hoe ze er aan moeten beginnen. Of denken dat het een zoveelste commerciële ingeving is die handenvol geld kost.
De beperkende overtuiging die we in deze blog zullen doorbreken is een heel hardnekkige. “Zelfzorg vraagt te veel tijd” of “ik heb geen tijd voor zelfzorg” of “ik heb het te druk voor zelfzorg”.
Zelfzorg voor drukbezette mensen
Een van de meest gehoorde beperkende overtuigingen rond zelfzorg is dat zelfzorg heel veel tijd kost. Tijd die je niet zou hebben. Door een veeleisende job. Een druk gezinsleven. Of een drukke periode zoals de feestdagen op het einde van elk jaar.
Zelfzorg is nochtans geen tijdverslindende of dure aangelegenheid. Wie meteen denkt aan een volledige dag in de spa of wellness, zoekt het veel te ver. Zelfzorg is namelijk ook dit:
- Een ochtend- of avondroutine,
- De kleine wins van elke dag vieren,
- Hulp aanvaarden,
- Voldoende slapen, of
- Nee zeggen.
Zoek het dus niet te ver en hou het licht. Dat is dé manier om een beperkende overtuiging te doorbreken. Zelfzorg zit namelijk ook in kleine, dagdagelijkse dingen die geen geld kosten, weinig energie vragen maar toch heel veel effect hebben op je mentale weerbaarheid.
Zo start je met zelfzorg als je het druk hebt
Betrap je jezelf erop dat je deze beperkende overtuiging aangrijpt om niet bewust aan zelfzorg te doen? Ga dan aan de slag met deze drie tips.
Hoe voel je je?
Voor je na het ontwaken naar je smartphone grijpt, sluit nog even je ogen. Stel jezelf deze vraag: “Hoe voel ik me op dit moment?” Geef een eerlijk antwoord. Een minuut de tijd nemen om jezelf te voelen, heeft een impact op de rest van je dag. Je kan namelijk inspelen op dat gevoel. Voel je je goed, is het het perfecte moment om een moeilijke taak aan te vliegen. Heb je een mindere dag, kies je ervoor iets makkelijkere taken op je bord te leggen.
Een eenvoudige start
De kleine dingen zijn het meest effectief. Vijf minuten rust terwijl je van je ochtendkoffie nipt. De korte omweg door het park op je dagelijkse route naar het werk. Even van je afschrijven wat je hoofd bezighoudt. Je favoriete nummer opleggen. Enkele bladzijden lezen. Ook dat is zelfzorg.
Grenzen stellen
Het moeilijkste aan zelfzorg is jezelf als prioriteit stellen. Je mag nog zo mooie plannen hebben gemaakt om vanavond een korte wandeling te maken of een hoofdstuk uit dat spannende nieuwe boek te lezen. Als een ander naar je toe komt met zijn of haar behoeften, vragen of problemen, lonkt het om meteen “ja” te zeggen.
Wees je ervan bewust dat die “ja” richting de ander meteen ook een “nee” is naar jezelf. Terwijl jij dat halfuurtje voor jezelf neemt, blijft de wereld draaien en stort die van de ander niet in.
Nogmaals: zelfzorg is geen luxe. Het is geen egoïstische daad. Het is een absolute noodzaak voor je mentale en fysieke gezondheid.
Tips voor zelfzorg tijdens de feestdagen
Maak jij al tijd voor zelfzorg maar laat je die goede gewoonte varen tijdens de eindejaarsperiode? Je bent niet de enige. Tussen de familiefeestjes, samenkomsten met vrienden, kerstballen, kroketten en jingle bells verlies je sneller dan je denkt de tijd die je voor jezelf reserveert uit het oog.
We verzamelden enkele ideeën om je mij-momentjes nog krachtiger te maken op momenten waarop je ze het hardst nodig hebt.
Comfortabel decoreren
Vanaf eind november doet de kerstverlichting en -versiering z’n intrede in het straatbeeld. Prachtig, dat wel. Maar ook vaak overprikkelend. Je hoeft de kerstbling absoluut niet toe te voegen aan de ruimtes in je huis. Blijf gerust bij je eigen kleuren en symbolen als dat je prettiger doet voelen.
Wel fan van de frisse geur maar geen zin in een kleurrijk gedecoreerde boom in huis? Haal dan de rustgevende geur van een naaldbos in huis met een geurkaars of geurstokjes.
Kaarsmeditatie
Wie kerst zegt, zegt lichtjes. En geen rustgevender licht dan de nonchalant dansende vlammetjes van kaarsen. Wanneer je tijdens de kerstvakantie de kaarsjes aansteekt, koppel er dan een deugddoende kaarsmeditatie aan vast.
Met de kaarsen van ExcluJess koppel je meteen ook de kracht van edelstenen aan je meditatie. In elke kaars zit een type kristal, van lapis lazuli tot obsidiaan. Wat de voordelen van edelstenen zijn, lees je in onze blog over edelstenen en kristallen voor geluk en innerlijke rust.
Drink voldoende water
We onderschatten systematisch het belang van voldoende water drinken. Als je je tijdens de feestdagen van hot naar her haast, zorg er dan voor dat je steeds een fles water bij de hand hebt. Een dip in je waterinname resulteert sowieso in een energiedip.
Start je dag bijvoorbeeld met een glas edelsteenwater. Dat is water dat is opgeladen door edelstenen of kristallen. Een makkelijke manier om dat te maken is door een drinkfles met edelstenen te gebruiken.
Misschien vind je dit ook interessant…
- Welk effect hebben geuren op de sfeer in huis?
- Hoe aromatherapie je welzijn verbetert
- De edelstenen in de gouden driehoek