Je welzijn verbeteren met aromatherapie | ExcluJess


Hoe aromatherapie je welzijn verbetert

De hele dag heb je ernaar uitgekeken: jouw momentje me-time. Om volledig te ontspannen en de stress van de dag van je af te werpen. Een sfeervolle ruimte gevuld met rustige muziek en je favoriete geur. Want ja, geuren hebben een enorme invloed op je gemoed.

In dit artikel ontdek je hoe je alle voordelen van aromatherapie optimaal benut in je dagelijkse routine. 

Geuren hebben invloed op jou

Als je er even bij stilstaat, heb je al lang zelf ontdekt dat bepaalde geuren een positief effect op je hebben. De geur van afgebakken broodjes, zomerse munt, een kopje dampende koffie, een vers boeket lentebloemen, … Ze voeren je meteen mee naar een leuke herinnering. Een instant boost voor je humeur en je welzijn. 

Dat komt omdat geuren signalen sturen naar het deel van onze hersenen dat het geheugen en de emoties controleert. Positieve emoties opgewekt door bepaalde geuren kunnen zelfs je stressniveau verlagen. Het is precies daarop dat aromatherapie steunt: de drie-eenheid van geur, herinneringen en emoties verklaart waarom geuren onze stemming en ons mentaal welzijn zo intens beïnvloeden.

De kracht van aromatherapie

Aromatherapie gebruikt essentiële oliën uit planten om het menselijk lichaam te ondersteunen en te ontspannen. Er bestaan meer dan 90 soorten, elk met hun eigen geur en effect. Ze worden vaak ingezet voor:

  • Een betere slaapkwaliteit
  • Minder stress
  • Een beter humeur

In de traditionele zin van het woord betekent aromatherapie dat essentiële oliën op maat van iemand worden gemaakt. Ieder z’n eigen unieke blend, aangepast aan specifieke behoeften. Vandaag de dag zijn de meeste oliën “pre-blended”. Ofwel: de geuren worden gemengd en verkocht met een bepaald doel. Bijvoorbeeld om te ontstressen of de slaapkwaliteit te ondersteunen. 

Wil je de essentiële oliën op je huid aanbrengen, gebruik je ze nooit puur. Je vermengt ze dan met een basisolie zoals amandelolie of kokosnootolie. Een heel eenvoudige manier om je dagelijks met je oppeppende of net kalmerende geur te omringen, is door een geurverspreider te gebruiken. Geurkaarsen of geurstokjes bijvoorbeeld. 

Aromatherapie thuis

Grof genomen zijn er drie vormen van aromatherapie die je thuis kan toepassen:

1. Engelse aromatherapie

Deze vorm gebruikt essentiële oliën voor massages die stress wegnemen en je lichaam en geest helpen ontspannen. Hiervoor los je een kleine hoeveelheid etherische olie op in een grote hoeveelheid plantaardige olie zoals amandelolie of kokosolie. Dit breng je aan op je huid.

Dit is meteen een manier van aromatherapie voor gevorderden. Je moet namelijk – als je zelf de olie wil samenstellen – heel wat kennis hebben. Zelf je massageolie samenstellen doe je niet zomaar. Daarvoor doe je beroep op een expert. 

Zoals je hieronder zal lezen, gaat de Franse manier zelfs nog een stap verder. Aromatherapie thuis toepassen kan gelukkig een stuk eenvoudiger. Zoals de manieren waarop Duitse model aromatherapie aanpakt. 

2. Franse aromatherapie

In Frankrijk vind je veel pure toepassingen van essentiële oliën. Dat betekent dat je plaatselijk onverdunde etherische olie op je lichaam druppelt. Waar de Engelse methode plantaardige oliën toevoegt, laat de Franse dit volledig achterwege. Zeker geen manier om met essentiële oliën te experimenteren als beginner!

3. Duitse aromatherapie

De Duitse methode concentreert zich op het inhaleren of inademen van etherische oliën. Dat doe je bijvoorbeeld via speciale diffusers maar het kan ook simpeler via geurstokjes en zelfs geurkaarsen. 

Een diffuser vernevelt water met etherische oliën in de lucht. Naast de geur van de olie, bevochtigt zo’n diffuser ook meteen de lucht. 

Geurstokjes verspreiden geur via stokjes uit bamboe of hout. Die zijn poreus en zuigen de essentiële olie op. Zodra de olie in contact komt met de lucht, geeft het z’n geur vrij. 

Geurkaarsen maken dan weer gebruik van de warmte van de vlam. De was met daarin de etherische oliën smelt en geeft zo de geur van de olie vrij. 

Mediteren met geuren

Je versterkt de link tussen je lichaam en je geest nog meer door geuren toe te voegen aan je dagelijkse meditatie. Je neus vervult twee belangrijke functies: je ruikt ermee én je ademt erdoor. Je reukorgaan is een heel krachtig zintuig en geeft je de mogelijkheid om nog meer in het moment te zijn. Je ademhaling is dan weer een van de kernpunten van elke meditatie. 

Het kalmerend effect van mediteren wordt versterkt door geuren zoals lavendel, jasmijn, salie en yuzu. Ze zouden volgens onderzoek je hartslag verlagen en zo de effecten van je meditatie nog krachtiger maken.

In principe kan je de drie vormen van aromatherapie toepassen op je meditatie. Door bijvoorbeeld een druppel lavendelolie op je slapen aan te brengen (Franse methode), je slapen in te masseren met de olie (Engelse methode) of door met geurstokjes of geurkaarsen te mediteren (Duitse methode). 

Aromatherapie met lavendel

baden baden geurkaars voor een betere concentratie
Baden Baden luxe Geurkaars Groene fluoriet – A walk in the woods
cadeau set geurkaars en geurstokjes forest mist frost (3)
Forest Mist Geurstokjes – Frost
Amethist
Amethist Kristalzeep

Naast ontspannen kunnen geuren ook oppeppend werken. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld eucalyptus. Wie mediteert om z’n concentratie te bevorderen, gebruikt eucalyptusolie om z’n zintuigen op scherp te stellen. 

Aromatherapie met eucalyptus

forest mist geurstokjes wit (3)
Forest Mist Geurstokjes – Amber Wood & Spice
zwarte geurstokjes leder flesje
Leder Geurstokjes – Nordic Pine
zwart lederen geurkaars
Premium leder geurkaars – Nordic pine

Al je zintuigen gebruiken tijdens het mediteren

Wat zie je?
Veel meditaties zijn erop gericht om je ogen te sluiten, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Kijk rustig om je heen. Wat zie je? Leg je aandacht op een aantal dingen die je ziet. Spreek ze hardop uit. Verder hoef je er niet over na te denken.

Wat hoor je?
Luister naar wat je allemaal hoort en probeer enkele dingen te registeren. Ben je in een stille ruimte? Misschien hoor je wel de regen of je eigen ademhaling. Je kan ook zelf rustig met je handen op je knieën tikken. 

Wat voel je?
Richt je aandacht op een aantal zaken die je voelt. Bijvoorbeeld je handen op trui. Hoe voelt de trui? Zijn je handen warm of koud? Voel je een juweeltje zitten of je sokken rond je voeten? Raak iets aan, hoe voelt het?

Wat proef je?
Verken de smaken in je mond. De nasmaak van koffie of thee? Misschien nog wat tandpasta? Beweeg je tong rond in je mond en proef.

Wat ruik je?
Leg je focus op de dingen die je ruikt. Soms is het moeilijk om iets te ruiken, gebruik dan een geurkaars of geurstokjes en wakker ook dat zintuig aan.

Een geur kiezen…

… om te ontspannen

Lavendel is de meest bekende geur om tot rust te komen. Maar ook kamille, jasmijn, bergamot, vanille en sandelhout zijn ideaal om te gebruiken. 

Deze geuren gebruik je in ruimtes waar je je wil ontspannen. Zoals de woonkamer of je slaapkamer. 

… om je concentreren

Bepaalde geuren helpen je net om beter te concentreren. Het bekendste voorbeeld is eucalyptus. Ook citroen, pepermunt en rozemarijn verhogen je focus. 

Deze geuren komen nog beter tot hun recht in ruimtes waarin je je vaak concentreert. Denk aan je thuiskantoor maar ook in de auto of op je werk. 

Schrijf je in op de wachtlijst Laat hier je e-mailadres achter.
Scroll naar boven