Een reis van hoofd naar hart, het ontstaan van |ExcluJess

Het verhaal van ExcluJess

Exclujess - Jessy
Jessy – Oprichtster ExcluJess

Een reis van hoofd naar hart

Een interview met Jessy Dieudonné , neergeschreven door Jolien Van Daele


Het liefst van al is Jessy druk in de weer. Creatief, innoverend, meedenkend en vooral voor zijn op de trends. Dat deed ze eerst als zaakvoerder van een poetsbedrijf. Toen in volle corona die sector volledig stil viel, stampte ze haar eigen spirituele lifestyle merk uit de grond: ExcluJess.

Een brand die tegenstellingen verbindt en uitblinkt in positiviteit. Exclusief maar ook toegankelijk. Sereen maar ook uitdagend. Kleurrijk maar ook nederig. Een gesprek met de leading lady van ExcluJess: Jessy Dieudonné.

Hoe het allemaal begon…

“Als er één ding is dat mij typeert, is het wel dat ik ‘geen zittend gat heb’.” Zo begon Jessy het gesprek toen ik haar te pakken kreeg voor een interview tussen meetings met leveranciers en telefoongesprekken in de wagen in. “Toen in maart 2020 de lockdown begon, was het voor mij meteen de boeken toe. Hoe lang ging die lockdown duren? Hoe lang ging ik mijn zaak moeten sluiten?”


“De coronaperiode was voor mij een opportuniteit om dingen te doen waar ik anders nooit tijd voor had. Zoals kaarsen gieten en experimenteren met kristallen. Dit was het begin van ExcluJess”

Jessy – oprichtster ExcluJess

Voor corona onze levens beheerste, stond Jessy aan het hoofd van een groot schoonmaak bedrijf. Op haar eentje managede ze zo’n 200 personeelsleden. Niet te verwonderen dat ze het gewoon was om een overvolle agenda te hebben. Door de overheidsmaatregelen viel alles van de ene dag op de andere voor haar stil. Wat nu?

“Wat doe je op zo’n moment? Negatief zijn? In de zetel zitten niks doen? Dat zag ik niet zitten! Ik bekeek de situatie en besloot voor mezelf om er het beste van te maken. Ruimte om dingen te doen waar ik anders nooit tijd voor had. Kaarsen gieten bijvoorbeeld. Experimenteren met kristallen.”

Spiritueel op hoge hakken

Dat kwam niet uit de lucht gevallen. Jessy vertelt zelfs dat ze zich altijd al een creatieve ziel heeft gevoeld. Een met veel interesse in al wat spiritueel is.

“Die kaarsen gieten en daar kristallen aan toevoegen, dat vond ik geweldig. Meer nog: ik ontdekte dat daar een markt voor was en het aanbod – zeker hier in België – relatief beperkt. Ik contacteerde een marketingbureau en niet zoveel later waren mijn producten, logo, branding en marketingplan netjes uitgewerkt .”

Het volgende werk: een manier vinden om de kaarsen aan de man te brengen. Daarvoor liet Jessy een webshop maken.

“Ik focuste me via de webshop vooral op de B2C markt. Het duurde niet lang of andere ondernemers vroegen me om mijn producten te mogen verdelen. Na mijn eerste jaar was het aandeel B2B gegroeid tot 90%! Genoeg bewijs om mijn focus deels te verleggen naar die markt.”

Inspiratie voor creativiteit

Op de vraag waar ze haar inspiratie haalt, antwoordt Jessy dit: “Uit 3 dingen. Ten eerste: de positieve gesprekken die ik met klanten en leveranciers heb, en de fantastische toevallige ontmoetingen die ik elke dag beleef, onderweg met ExcluJess. Ten tweede: de feedback van klanten op mijn producten. Daaruit is bijvoorbeeld de SOUL-collectie gegroeid. Als laatste en eigenlijk de belangrijkste: uit de natuur.”

Kristal set - Succes
SOUL kristal set – Succes
Triangular strip kaars 3 stuks naturel
SOUL triangular kaars – Jasmijn
Quote kaars in blik - Choose to shine
SOUL – Geurkaars met edelstenen

Jessy verduidelijkt die laatste inspiratiebron als volgt: “Ik ben dol op zonsondergangen en zonsopgangen. De kleuren van the golden hour. Overal waar je komt is het kleurenpalet daarvan anders: van pastel tot fel gekleurd. Het is een prachtig schouwspel van fading colours. Ik krijg er maar geen genoeg van!”

Een positieve mindset

Alles wat Jessy doet, doet ze met overgave, enthousiasme en een positieve mindset. Dat merk je aan alles wat ze zegt, haar bewegingen als ze praat en de intonatie waarmee ze het gesprek kleurt.

“Ik zat eigenlijk al 7 jaar met ExcluJess in mijn hoofd. Ik wilde iets doen met interieur. Maar ja, dat is zo ruim! Welk product me precies lag, daar had ik geen idee van. Tot ik dus kaarsen begon te gieten in volle coronatijd. Toen klikte alles ineens!”

“Doorheen mijn carrière heb ik eigenlijk altijd in mijn hoofd geleefd. Niks vergeten, alles regelen voor de zaak, huishouden runnen, tweede geheugen zijn voor mijn gezin. Dat spirituele liet ik zeker toe in mijn leven maar het was pas dankzij de corona dat ik leerde om ook elke dag in mijn hart te leven. Wat een verademing was het om elke dag creatief bezig te zijn, aan zelfontwikkeling te doen.”

“Het sterkte mijn geloof dat alles begint met een positieve mindset. Dat je het aan jezelf verplicht bent om binnen je eigen mogelijkheden te blijven geloven, je positief op te stellen en jezelf te pushen. Zelfs als het minder loopt dan je hoopte, zelfs als je negatieve feedback krijgt, dan nog is dat positief. Alles wat op je pad komt is een opportuniteit om bij te leren. Zo simpel is het!”

Natuurlijke ingrediënten

Die positieve insteek trekt Jessy door in al haar producten. “Ik vind het belangrijk om respectvol te zijn. Tegenover mijn leveranciers, tegenover de mensen die de producten maken en bovenal tegenover de planeet waarop we leven. Ik werk ook het liefst met natuurlijke producten zoals sojawas, natuurlijke oliën, katoenen of houten lonten zonder metaal in…”

Het huidige assortiment bestaat hoofdzakelijk uit kristalzepen, kaarsen en geurstokjes . Allemaal met een spirituele insteek, met een eigen energie. Jessy zou Jessy niet zijn, mocht ze niet nog meer uit haar mouw schudden.

amethist kristalzeep
ExcluJess kristalzepen
Quote kaars in blik - Choose to shine
Natuurlijke geurkaarsen met edelstenen
geurstokjes cactus blossom groen
ExcluJess Geurstokjes

“Sowieso zijn er al andere categorieën zoals de drinkflessen, kandelaars en make-up accessoires. Daarnaast heb ik nieuwe collecties gelanceerd. De SOUL-collectie die heerlijke geuren en kristallen combineert met motivational quotes, de ICON-collectie die uitblink in stijlvolle, krachtige geuren en materialen, en de CITY-collectie in vrolijke, speelse kleuren en vormen.”

“Achter de schermen werk ik aan nieuwe producten zoals de ExcluJess bodymelk. In verschillende geuren, in de stijl van ExcluJess en met oog voor kwaliteit. Net zoals met al mijn producten is de boodschap ervan om positief in het leven te staan.”

Misschien vind je dit ook interessant…

Of ontdek onze populairste producten

Schrijf je in op de wachtlijst Laat hier je e-mailadres achter.
Scroll naar boven