De geheime kracht van kleuren - ExcluJess

De geheime kracht van kleuren

luxe sierkussens

De Betekenis en Impact van Kleuren op Ons Welzijn

Wist jij dat kleuren heel veel zeggen over iemand? Dat kleuren een invloed hebben op je welzijn? Dat kleuren je kunnen beïnvloeden? Weet je hier graag wat meer over? Lees dan zeker onze volgende blog.

Een eeuwenoude ontdekking

Kleur is een onthullende factor als het gaat om iemands persoonlijkheid en identiteit. Het straalt een energie uit die duidelijk waarneembaar is voor het menselijk lichaam. Dat gekleurd licht een helend effect kan hebben, weten we al heel lang. Zo was men in India 2000 v.Chr. al aan het experimenteren met kleurtherapie en gebruikten ook de oude Egyptenaren kleuren met een therapeutisch doel.

Van kindertijd tot nu

Als kind of als volwassenen hebben we allemaal een lievelingskleur. Ken je nog het vriendenboekje van vroeger, dat we onder vrienden invulden? Een van de standaardvragen was hier ook: wat is jouw lievelingskleur? Herinner je je dat nog? Het viel op dat veel jongens voor blauw kozen en meisjes voor roze, maar sommigen kozen juist voor een compleet andere kleur. Dit zegt al veel over je jonge persoonlijkheid! Is je lievelingskleur nog steeds hetzelfde of heb je nu een andere voorkeur? Misschien ben je veranderd en kom je hier wat meer te weten over je eigen kleuren, eigen keuzes en persoonlijkheid.

Zelf als ik mijn kaarsen, zepen, kandelaars, geuren, kleuren, kristallen samenstel, ben ik heel bewust bezig met het maken van de juiste combinaties, omdat elk van deze elementen een unieke energie met zich meebrengt. Het werkt allemaal in op elkaar en ze hebben een significante impact op jouw welzijn. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat wanneer jij een kaars bij ons koopt, dat er een verhaal achter zit en ook een betekenis aan verbonden is. Door soms onbewust te kiezen voor bepaalde kleuren, kun je meer over jezelf ontdekken en bewuster worden van jouw keuzes. Wellicht kom je hier nog meer te weten over jezelf.

Ik kan urenlang praten over kleuren, maar ik zal me hier beperken tot praktische en overzichtelijke informatie, zonder te veel af te dwalen. Ik zal de belangrijkste kleuren met je bespreken en voornamelijk ingaan op hun impact op jouw welzijn en gemoed.

Kies bewust jouw kleuren

Bij het maken van keuzes zoals de kleur van je slaapkamer, woonkamer, keuken of zelfs je auto, is het belangrijk om bewust te zijn van de invloed die deze kleuren dagelijks op je hebben. Zowel de kleuren die je draagt als die in je interieur voorkomen, hebben een significante impact op je emoties. De plaatsing van kleuren is van belang, evenals de frequentie waarmee we een bepaalde kleur dragen. Elke kleur heeft een uniek effect op je gemoedstoestand.

Ontdek hoe je bewuste kleurkeuzes kunt maken voor een positieve invloed op je welzijn.

Roze

Roze staat voor liefde en zorg. Het is de kleur van zorgzaamheid of medeleven. Het wordt vaak in verband gebracht met vrouwelijkheid. De intensiteit van de kleur roze bepaalt grotendeels het gevoel dat er wordt opgeroepen.

Bij een zachtere vorm, bijvoorbeeld babyroze, kan het een kalmerend effect teweegbrengen. De donkere tint roze staat voor dankbaarheid. Als je veel roze draagt: dan ben je liefdevol, vrijgevig en gevoelig. Mensen voelen zich, door jouw warmte en vriendelijkheid, aangetrokken tot je.  Jij bent liefdevol, vrijgevig en gevoelig

set sierkussens

Beige/bruin

Beige is eenvoudig, neutraal en toegankelijk. Beige gaat vaak samen met de kleur van de natuur, groen. Verder staat het voor harmonie en ontspanning. Het dragen van beige kleding straalt ook rust en betrouwbaarheid uit.  Wanneer een persoon beige draagt, wenst hij niet te veel aandacht te trekken; integendeel, het brengt elegantie, klasse, soberheid over. Het is de meest conservatieve kledingkleur, maar meer geschikt om te relateren aan efficiëntie.

Bruin is huiselijk, warm en gestructureerd. Bruin is koesterend en eenvoudig, neutraal en toegankelijk. Bruin geeft rust en ademt betrouwbaarheid uit.

sierkussens

Paars of violet

Paars of violet is de kleur van luxe. Het weerspiegelt het gevoel met royaal, stijl, rijkdom en spiritualiteit. De kleur paars is eeuwenlang gebruikt door mensen die een elitaire status bekleedden. Draag jij graag paars? Wie een voorkeur heeft voor paars of violet, is een dromer. Je laat je leiden door je eigen gevoel en spiritualiteit. Ook ben je niet bang om je eigen emoties uit te pluizen en de balans te vinden tussen lichaam en geest. Je bent creatief en ondernemend. Paars of violet helpt je de zin van het leven en spirituele vervulling te zoeken.

Het breidt ons bewustzijn uit en verbindt ons met een hoger bewustzijn. Daarom wordt het geassocieerd met de transformatie van de ziel en worden de filosofen van de wereld er vaak door aangetrokken.

Kussens
Paars heeft ook een helende werking, staat voor mysterie en uiteraard spiritualiteit. Het heeft een kalmerend en stimulerend effect op je. Echter kan teveel paars ook nachtmerries veroorzaken.

Oranje

Oranje is een warme, vrolijke kleur vol vitale energie die aanzet tot positief denken en nauw verbonden is met de levenskracht. Oranje zet bovendien aan tot creativiteit en een goed humeur. Het werkt tevens stimulerend en verdrijft stress en depressie.

set sierkussens

Groen

Groen staat voor positief, vernieuwing, balans, rust en harmonieus: Groen is de dominerende kleur in de natuur en staat symbool voor een nieuw begin, evenwicht, gezondheid, harmonie, het leven, groei & ontwikkeling. Eveneens wordt groen geassocieerd met geld, voorspoed & welvaart (en als keerzijde afgunst & jaloezie).

Het is een kleur met een ontspannende en rustgevende werking. Het is ook een kleur die stress verlagend werkt. Draag jij veel groen, of heb jij veel groene accenten in je woning: dan ben jij waarschijnlijk een positief en harmonieuze persoon.

Wit

Wit: De kleur van zuiverheid. Wit wordt geassocieerd met licht, puurheid, goedheid, zuiverheid, de kleur van ‘perfectie’. Wit is een kleur voor bescherming, het goddelijke, het divine. Het is een kleur die geen warmte opneemt en geen warmte uitstraalt, wit is smetteloos. Eveneens staat wit voor een nieuw begin.  In yoga staat wit voor zuiverheid, ook biedt het helderheid, rust en neutraliteit.

Wit is geassocieerd met licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie. In kleurenpsychologie is wit de kleur van een nieuw begin. Het is het lege doek wachtende om opgeschreven te worden.

Geel

De kleur geel wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie. Geel produceert een verwarmend effect, stimuleert vrolijkheid, stimuleert mentale activiteiten en stimuleert spierenergie. Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat we spontaan optimistisch worden als we deze kleur op straat tegenkomen.

Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit. Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief. Geel stimuleert de aanmaak van het geluk hormoon serotonine en versnelt je stofwisseling. De kleur activeert je geheugen. Maar te veel geel is ook niet goed. Dat kan vermoeidheid veroorzaken. 

kristalzeep tijgeroog
Het is een krachtige, stralende kleur en kleurtherapeuten adviseren geel dan ook als hét middel tegen neerslachtigheid. Geel symboliseert de zon en nieuw leven, en staat voor activiteit en positief denken.

Blauw

Blauw is een kalmerende kleur en wordt geassocieerd met rust en vrede. Blauw wordt in verband gebracht met intelligentie, stabiliteit & waarheid. Het is de kleur van duidelijke communicatie, loyaliteit, vertrouwen, wijsheid & (spirituele) wilskracht.

De kleur blauw vertegenwoordigt zowel de lucht als de zee en wordt geassocieerd met open ruimtes, vrijheid, intuïtie, verbeeldingskracht, inspiratie en gevoeligheid. 

Draag jij veel blauw in je kleren: Blauw is de perfecte assertieve kleur. Het staat voor stabiliteit en kracht, doordat het geassocieerd wordt met de lucht en de oceanen. Die staan voor betrouwbaarheid, wijsheid, loyaliteit, expertise en eerlijkheid.

Met blauw straal je daardoor uit dat je weet wat je doet en dat je betrouwbaar bent.

Laat ons weten welke kleuren je nog wilt verkennen

Hopelijk vond je het een fijn, leerrijk en aangenaam artikel? Ik hoop oprecht dat je wat meer bent te weten gekomen over kleuren. En de invloed van hen op je eigen leven, mensen rondom je. Wil je graag nog andere kleuren aan bod  laten komen? Laat het me dan gerust even weten.

Schrijf je in op de wachtlijst Laat hier je e-mailadres achter.
Scroll naar boven