10 tips voor een betere concentratie | ExcluJess


10 tips voor een betere concentratie

tips betere concentratie

Blijf gefocust wanneer je thuis werkt of studeert

De ene dag verzet je bergen werk, de andere dag lijk je het concentratievermogen van een goudvis te hebben. In dat laatste geval kan je je best ergeren aan dat constante afdwalen van je gedachten en je grijpgrage vingers die niks liever willen dan scrollen op je smartphone.

Omdat niet elke dag dezelfde is en geconcentreerd werken niet altijd even evident is – op kantoor noch thuis – verzamelden we 10 handige tips. Zo vind je je focus terug, zelfs wanneer alles om je heen naar je lonkt

1. Concentreer je op één taak tegelijk

Laten we eerst en vooral een bubbel doorprikken: multitasking bestaat niet. En het cliché dan dat vrouwen verschillende dingen tegelijk kunnen? Neen, dat is helaas een mythe. Denk je nu bij jezelf: “Hé, ik kan dat wel!”? Lees dan zeker verder.

Wanneer we denken dat we multitasken, lijkt het alsof we op een efficiënte manier meerdere dingen tegelijk aan het doen zijn. In realiteit schipperen we tussen verschillende taken. Wees er maar zeker van dat dat een negatieve invloed heeft op je concentratie.

In een ideale wereld – een wereld waarin jij übergefocust en ultradoeltreffend werkt – concentreer je je op slechts één taak tegelijk. Grote projecten verdeel je bijvoorbeeld in kleinere taken. Dat belet je enerzijds om verschillende dingen tegelijkertijd te doen, maar is ook een stuk minder overweldigend. De Pomodoro-techniek is hier een goed voorbeeld van.

2. Maak een to-dolijst

Heb je een hele waslijst aan taken? Laat ze niet rondzweven in je gedachten maar schrijf ze op in een notitieboekje. Eens je een taak volbracht hebt, schrap je de taak. Het schrappen is zo leuk dat je in volle vaart verder werkt om nog meer taken af te vinken. Voldoening alom! 

In datzelfde boekje een planning opstellen, is ook een goed idee. Zo begin je de dag met een duidelijk doel voor ogen en weet je waar je naartoe werkt. Let wel op dat je to-dolijstje en planning niet te lang worden. Dat werkt demotiverend.

3. Gun jezelf af en toe een pauze

Rust nemen, is goed voor je. Meer nog, het zorgt ervoor dat je een klaardere kijk hebt op bepaalde dingen. Het bevordert ook je creativiteit en productiviteit. En laat dat nu net twee basisingrediënten zijn voor een betere concentratie. 

Mensen die mediteren, weten dat rust een nieuwe energie met zich meebrengt. De basis van mediteren is eigenlijk heel simpel: telkens je opmerkt dat je aan het nadenken bent, breng je je aandacht terug naar het hier en nu. Een heel ontspannende manier om te mediteren is bijvoorbeeld kaarsmeditatie of mediteren met edelstenen en kristallen.

In de geurkaarsen van ExcluJess zitten ook edelstenen verwerkt. Als de kaars is opgebrand, reinig je de stenen, laad je ze op, leg je ze in huis of gebruik je ze tijdens je volgende meditatie.

4. Leg je smartphone aan de kant

Zijn social media ook jouw grootste stoorzenders? Leg dan je smartphone aan de kant. Of nog beter: schakel alle meldingen uit zodat je ongestoord kan verder werken of studeren. Spreek met jezelf af wanneer je je smartphone even ter hand mag nemen en respecteer ook die afspraak. Je pauze zal zo nog fijner aanvoelen.

Wil je afleidende websites tijdelijk blokkeren in je browser dan is software zoals Selfcontrol, Stayfocusd en Leechblock iets voor jou.

5. Ruim je studeer- of werkplek op

Hoe minder rommel er rond je ligt, hoe minder kans op afleiding. Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in je hoofd. Rommel heeft het omgekeerde effect. Neem dus even de tijd om op te ruimen voor je aan je werkdag begint. Als je regelmatig thuis werkt, investeer dan in een fijne, rustige werkplek. 

6. Gebruik kaarsen voor een goede concentratie

Wist je dat bepaalde kaarsen je concentratievermogen een echte boost geven? In het assortiment van ExcluJess zijn bijvoorbeeld de Beijing en de Baden Baden luxegeurkaarsen ideale opties om je focus op te krikken. 

De Beijing geurkaars is met zijn perzikgeur zoet en fris tegelijk. Het obsidiaankristal stimuleert je persoonlijke ontwikkeling, creëert zelfinzicht en ruimt bagage uit het verleden op. De Baden Baden luxegeurkaars heeft een hart van groene fluoriet, dat bloeddrukverlagend werkt en een positieve werking heeft op de maag en het hart. 

Leer meer over kaarsmeditatie en kom onze beste tips te weten om te starten in onze blogpost over kaarsmeditatie.

Alle kristallen in de ExcluJess geurkaarsen hebben hun eigen energie. Je intuïtie weet heel goed welke soort energie je op welk moment nodig hebt. Vertrouw dus op je buikgevoel wanneer je een geurkaars of kristal kiest! 

baden baden geurkaars voor een betere concentratie

7. Zorg voor voldoende beweging

“Een gezonde geest in een gezond lichaam” is niet voor niets een adagio dat al sinds de Romeinen bekend is. Voldoende beweging geeft je lichaam de nodige energie en dat merk je snel als je opnieuw in je werk duikt. 

Haal bijvoorbeeld een frisse neus en trek eropuit in de natuur. De natuur heeft een positieve invloed op je brein, brengt rust en triggert je productiviteit.

8. Kies de juiste muziek… of ga voor stilte

Sommigen zweren bij klassieke muziek op de achtergrond, anderen kiezen net voor zware rockmuziek. Als muziek voor je werkt, kies dan het genre dat je concentratie ondersteunt. Op Spotify vind je allerlei afspeellijsten die je focus een boost geven. Werk je liever in volledige stilte? Dan laat je muziek links liggen. Misschien werkt een koptelefoon met noise cancelling wel voor jou? 

9. Bereid je werkdag voor

Een productieve werkdag, is een goed voorbereide werkdag. Er is niets zo vervelend dan erachter komen dat je de juiste papieren niet bij de hand hebt of dat de printer niet werkt. Zorg dus dat alles wat je nodig hebt ook klaar ligt en dat alle apparaten opgeladen zijn. Als je alles op voorhand in orde brengt, start je je werkdag zonder stress én in opperste concentratie.

10. Drink voldoende water

Een goed gehydrateerd lichaam zorgt ervoor dat je je concentratie langer vasthoudt. Drink dus regelmatig water, liefst nog voor je dorst krijgt. Investeer bijvoorbeeld in een leuke drinkfles om je werkplek van voldoende water te voorzien. Ook een gezonde breinsnack, zoals fruit of noten, doen wonderen voor je productiviteit. 

drinkfles - water drinken
water drinken voor meer concentratie - drinkfles met kristal
veel water drinken voor meer concentratie

Misschien vind je dit ook interessant…

Leer meer over…

Schrijf je in op de wachtlijst Laat hier je e-mailadres achter.
Scroll naar boven