Tips om langer van je favoriete kaarsen te genieten | ExcluJess

Zo geniet je langer van je favoriete kaarsen

tips om kaarsen mooi te laten branden

Met deze 5 tips geniet je langer van je favoriete kaars

Van zodra de dagen korten en het ’s avonds eerder donker wordt, kriebelt het bij ons om onze leefruimtes extra gezellig te maken met heerlijk geurende kaarsen en dansende vlammetjes. De meeste kwalitatieve kaarsen die met natuurlijke producten en met de hand zijn gemaakt, kosten vaak een flinke som geld. Daarom verzamelden we enkele tips zodat jij extra lang van je lievelingskaarsen geniet.

1. Een kort lontje

In tegenstelling tot bij mensen hebben kaarsen best een kort lontje. Door de lont van je kaars kort te houden, houd je ook de vlam klein. Op die manier brandt de kaars veel rustiger en trager. Een lange lont zorgt voor een grote, flakkerende vlam die je kaars snel opwarmt. Daardoor verdampt de was uiteraard ook sneller. 

Knip de lont voor gebruik af tot ongeveer een halve centimeter. Het voelt wellicht tegennatuurlijk maar weet dat je de brandduur van je kaars met zo’n 4 uur verlengt. Allemaal dankzij een kort lontje. Letterlijk dan.

Echter is een kort lontje niet altijd een garantie bij een kleinere vlam bij alle kaarsen. Alles is afhankelijk van de soort lont die gebruikt is.

Belangrijk is om ook de ‘mushroom’ weg te knippen van de lont. Deze kan ook zorgen voor extra rook. Kijk dus even je lont na voordat je de kaars opnieuw aansteekt.

Er bestaan hiervoor speciale lontentrimmers of schaartjes. Je vindt zo’n trimmer in de ExcluJess kaarsenonderhoudset. Het is zeker niet nodig om de lont elke keer bij te knippen. Het is een kwestie van af en toe te controleren hoe lang de lont van je kaars is. 

lonttrimmer
Kaarsenonderhoudset met kaarsendover, lont dipper, lont trimmer en schaaltje

2. Laat de bovenlaag volledig smelten

Wanneer je de kaars voor de eerste keer aansteekt, doof ze dan pas wanneer de bovenlaag volledig is gesmolten. Je weet dat dat het geval is wanneer de volledige oppervlakte van de kaars vloeibaar is geworden. 

Doof je de kaars vooraleer de volledige bovenlaag is gesmolten dan krijg je gegarandeerd “tunneling” of stukken niet-gesmolten kaars aan de zijkanten of aan het glas. Telkens wanneer je de kaars opnieuw aansteekt, zal je lont steeds dieper wegzakken zonder dat de zijkanten smelten. Zo geniet je van de volledige kaars en niet enkel het middelste stukje.

Dit is vooral belangrijk voor kaarsen die gemaakt zijn van natuurlijke was zoals sojawas of koolzaadwas. Deze natuurlijke kaarsen hebben een soort geheugen. Als je ze de eerste keer niet gepoold hebt, is de kans groot dat de kaars gaat tunnelen.

3. Doof de kaars op tijd

Het duurt ongeveer een uurtje eer de bovenlaag van de kaars is gesmolten. Een kaars een uurtje laten branden is dus een goed idee. Laat je de kaars heel lang branden, bestaat de kans dat de kaars oververhit. Dat zie je wanneer de volledige kaars vloeibaar wordt en de lont zicht verplaatst. Wanneer dat gebeurt, zal je kaars niet gelijkmatig branden. Als de lont zich teveel naar de zijkant verplaatst, krijg je ook een zwartgeblakerd glas.

Steek je kaars dus voor minstens 1 en maximum 4 uur aan om zolang mogelijk van je kaars te genieten. Doof ze daarna voorzichtig.

4. Kaarsen uitblazen? Een regelrechte “no go”!

Een kaars uitblazen is geen strak plan. Als je een kaars uitblaast, ontstaat er zwarte rook die ongezond is voor jou en je kan er ook voor zorgen dat de lont verschuift. Gebruik dus steeds een kaarsendover om je kaars te doven. Je kan ook een lont dipper gebruiken om de kaars te doven, dit door de lont even in de gesmolten was te brengen.

Merk je dat je lont is verschoven of omgevallen? Gebruik dan een kaarsenlontdipper om de lont opnieuw recht en op z’n plaats te zetten. 

In de ExcluJess kaarsenonderhoudset zitten ook een kaarsendover en een kaarsenlontdipper. Nog twee attributen die onmisbaar zijn als je lang wil genieten van je favoriete kaarsen. 

5. Peis en vree, daar is je kaars blij mee!

Niets waar je kaars zo van geniet als een rustig plekje om z’n gezelligheid rond te strooien. Tocht is een grote vijand van een kaars. Zelfs een klein briesje kan de richting van de vlam al veranderen. Zet je kaars dus niet in de buurt van airco, ramen, deuren, of doorgangen. Als de windverplaatsing constant en in dezelfde richting waait, zal de kaars niet gelijkmatig branden. Je zal na een tijdje zien dat de ene kan van de kaars meer is opgebrand dan de andere zijdes. 

Kan je een beetje tocht echt niet vermijden? Draai je kaars dan af en toe.

Extra tip: Recycleer je kaarsenhouder

Heb je ten volle genoten van je kaars met de 5 bovenstaande tips? Denk dan ook even aan je kaarsenhouder. De meeste kaarsenhouders zijn prachtig om te zien en eigenlijk zonde om na het branden weg te gooien. Je kunt ze nog voor zoveel leuke doeleinden gebruiken. Als waxinelichthouder, pennenbakje, houder voor je make-up brushes, wattenstaafjes, wattenschijfjes, bloemenvaasje, bloempotje, noem maar op.

We geven je alvast wat inspiratie.


Misschien vind je dit ook interessant…

Leer meer over…

Of ontdek onze favoriete producten

Schrijf je in op de wachtlijst Laat hier je e-mailadres achter.
Scroll naar boven